CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Европа ни предупреди за екокатастрофа в Черно море

Български води

BlackSea-online.com project

Съветът на Европа предупреди черноморските страни за опасност от екологична катастрофа в региона и призова към всеобща мобилизация, съобщи БНР.

Днес Черно море е близо до екологична катастрофа" заради прекомерната експлоатация на ресурсите му, натрупването на органични остатъци и изхвърлянето на токсични отпадъци, предупредиха авторите на доклад, представен пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в Страсбург.

Според документа индустриализацията на крайбрежните градове и разливането на токсични и радиоактивни вещества в морето „са създали безпрецедентно замърсяване".

ПАСЕ прие декларация, в която призовава крайбрежните страни (България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна) да засилят сътрудничеството помежду си за справяне със ситуацията.

Шестте държави са страни по Конвенцията от 1992 г. за опазване на Черно море от замърсяване, но въпреки това усилията им остават недостатъчни, посочиха още авторите на доклада.

Според представените данни всяка година от Дунава в Черно море се вливат 280 тона кадмий, 60 тона живак, 4 500 тона олово, 6 000 тона цинк, 1 000 тона хром и 50 000 тона въглеводороди.

Inform,24.06.08