CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Касовите бележки са екзотика в Камчия, не и кучешките фекалии

Море all inclusive с чалга и боклук

Местните свалят по три кожи за бунгало пред разпад и вода с ръжда

"Млечна царевица. Зърната на Памела Андерсън! Кочанът на Рики Мартин! От градината на Бойко Борисов!" Това са единствените български реплики, които чужденците ще отнесат със себе си след почивка в Камчия. Хлапетата си ги повтарят като закачка, докато се къпят в морето или се разхождат сред бунгалата. Подканянето от мургавите продавачи на царевица се разнообразява от репликите на колегата им, който претендира, че продава "поничките на Дженифър Лопес", без да уточнява коя част от тялото на латинодивата е поничка.



Боклуците си съжителстват с плажуващите
Уникалната природа в комплекса край устието на Камчия, само на около 30 км южно от Варна, явно е достатъчно значима притегателна сила за любители на къмпинга и бунгалата от цяла Европа и различни части на страната. И им помага да пренебрегнат иначе доста неприветливия пейзаж, който става все по-запуснат през последните 3 години. Целият район е изкупен от московския кмет Юрий Лужков и местни бизнесмени и се очаква тук да се изгради затворено ваканционно селище, разказват местните на чаша бира. Това е и основната причина никой да не иска да инвестира в концесия на плажа или в поддръжката на бунгалата.
Широката пясъчна ивица е зарината от боклуци. Принос към тях имат и жителите на по-близки и по-далечни околни селца и градчета, които гледат на плажа като на място за пикник през почивните дни. Затова и паркират почти на плажа, разпъват хавлии, разтварят дисаги със закуски за домочадието и с жест на завоеватели коментират гледката: "Що бе? Ко му'й на плажа?!"
Какво му е наистина? Плитка топла и чиста вода, в която може и да акостира някоя лодка, току сред къпещите се хлапета и без оглед на това, че само на 100 метра по-надолу има кей, специално за целта. За половин час разходка възрастните плащат 4 лв., а децата - 2 лв. За спасителни жилетки, билети или дори някакъв инструктаж за безопасност дори не може да се говори.
Основният принцип е печалба като за последно
От всичко, от което може да се печели. Така че почиващите в бунгалата може да платят по 40-50 лв. по-скъпо за престоя си, а за нощувката няма да получат дори разписка, да не говорим за касова бележка. Е, все пак бунгалото струва 40-45 лв. на нощ, така че няма за какво да се сърдят - къде ще им излезе толкова тънко, че да имат претенции. Други пък ще бъдат натоварени с такса паркинг - по 2 лв. за ден престой. Трети могат да бъдат изненадани с анулирана резервация - само защото са си позволили да се появят с по-голяма компания, отколкото управителката на комплекса смята за нужно. "Може да дойде приятелката ви, но ще ви моля да не настанявате повече хора в бунгалото", учтиво съветва тя, приела ролята на наставница за летовниците
Това, че диваните са окуцели, каналите се запушват само с поглед, вратата може да падне при отварянето й, а водата вони на ръжда и е опасна за пиене, е съвсем отделен въпрос. И не подлежи на коментар. Естествено, в т. нар. финландски бунгала нощувката е по 80 лв., но "екстрите им" (постоянен кучешки лай под прозорците) ги държат почти празни.
Касовите бележки са нещо непознато в почти целия район. Клиентът, имал неблагоразумието да поиска касов бон, губи благоразположението на сервитьорката и ако има търпение, нека чака половин-един час някой да му обърне внимание. В кръчма с гръмкото название "Атракцион Беседките" всеки ден излизат с оправданието, че касовият апарат е нов, от днес, и още не могат да работят на него. За две седмици успяват да се преборят с техниката и да издадат 3 бележки. В близката сладкарница "Захарчето" пък спокойно си признават, че не притежават касов апарат. "Е, трябва да ги разберете - наемът на част от обектите за целия сезон е 8 хиляди евро", разказва местна клюкарка. Летовниците могат само да свият рамене. Щом са решили да почиват "далече от цивилизацията", се налага да се примирят и с дребни "неудобства". Например дивата чалга, която ехти от всички страни от 8 сутринта до полунощ. Или пък фактът, че за откриването на поредната дискотека са решили да направят събор на москвичи. Така че към кръчмарските хитове от 70-те и 80-те години на миналия век, пред които и "Камъните падат" е ново модно парче, се добавят и неумелите опити на водещия на шоуто да припява или да се шегува. И така до малките часове на нощта.
В друга част на комплекса пък тече 10-дневна киноложка изложба. Така че на прибиране от плажа летовниците трябва да се промъкват между ръмжащи огромни песове и техните също толкова миролюбиви собственици. Кучета са навсякъде - подават муцуни от клетка пред съседното бунгало, мотаят се в краката по пътечките и в заведенията, хвърлят водни пръски и пясък по плажа.
И за да не забрави някой, че все пак е в ЕС, има посетителски център, изграден с европейски средства по ФАР. Единствената полза от просторното здание е наличието на интернет, който летовниците могат да ползват само срещу
една усмивка към скучаещата девойка
Елате и следващото лято, надяваме се още да ни има, приканват на тръгване управителите на комплексите. 9 от 10 посетители обаче си казват, че следващото лято почивката няма да е в България. И след всички тези емоции и изненади, няма как родните печалбари да им се сърдят.
Боряна Йотова

Inform,30.07.08