CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Морето мина на свещи

Елена Димитрова

Нова авария остави 40 000 туристи без ток, хотелиерите бесни на ЕVN

БУРГАС. Ако стягате куфари за Южното Черноморие, не пропускайте да си вземете свещи или фенерче. В противен случай рискувате да сте на тъмно.
Нова елавария остави без ток 40 000 летовници, които почиват в Свети Влас и съседните комплекси. Така кошмарът отпреди 2 седмици, когато угаснаха Слънчев бряг и още 7 южни курорта, се повтори с пълна сила. За разлика от предния път, когато токът спря през деня, сега всички трябваше да стоят над 5 часа на тъмно. Драмата започна в 19 часа в четвъртък - точно когато почиващите вечеряха. Чак в 23 часа захранването бе възстановено.
В някои хотели в Свети Влас раздадоха на гостите свещи, с които да стигнат по тъмните коридори до стаите си. Десетки летовници пак се оказаха заклещени във внезапно спрелите асансьори. Туроператорите обаче вече имат нещастния опит да се справят бързо с подобни ситуации и само за десетина минути извадиха всички заседнали. От ЕVN не ни дават никаква информация, роптаеха хотелиери.
Едва вчера на обяд компанията излезе с официално съобщение. От пресслужбата уточниха, че в 18,49 се е получила внезапна аномалия по трасето и подаваното напрежение се оказало ненормално. От EVN не пожелаха да уточнят дали напрежението е било по-високо или по-ниско от обичайното. Наложило се да бъде изключен 20-киловолтовият електропровод "Септемврийче", който захранва част от Южното Черноморие. Час по-късно от компанията се опитали да включат аварийния електропровод "Лира", за да осигурят ток. Минути след това обаче мрежата се претоварила и електропроводът буквално блокирал. Аварията по електропровода "Септемврийче" е била отстранена точно в 23 часа. От пресцентъра на EVN обявиха, че засега положението е овладяно, но не се ангажираха дали няма да последва в близките дни трети токов удар.

Inform,19.07.08