CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Сбогом, Слънчев бряг

Калояна Живкова
Прогнозите, че Слънчев бряг ще се превърне в мъртъв град от бетон, не са от вчера. Не са едно и две изказванията на специалисти, които твърдят, че най-големият ни курорт скоро ще стане като Палма де Майорка. Там преди години се наложило да събарят десетки хотели, защото разбрали, че курортът е заприличал на квартал, в който няма спокойствие, и съответно затова туристите избягали.
Това обаче няма да е сценарият за Слънчев бряг. Нашият ще е много по-лош. Типичен за Балканите - ще бъде като сюжет за филм на Костурица, а не като за Алмодовар.
Всеки, който сравнява Слънчев бряг с който и да е испански курорт, със сигурност не е посещавал никога Испания. Там дори и през най-лошите години на масово строителство не се е случвало да си подадеш ръката от прозореца на хотелската стая и да хванеш протегнатата длан на съседа от близкия хотел. Прекалено близкия… Не съм чула в западноевропейските курорти да има и проблем с канализацията. При нас този проблем е с главно „П". При първия пороен дъжд алеите и улиците в Слънчев бряг стават реки, при това пълноводни. И при това изпълнени с …. фекалии.
Канализацията е пригодена за десет пъти по-малко натоварване, това е и причината понякога в реките да се забелязват и плуващи екскременти.
Не трябва да пропускаме и друга много важна подробност за нашия курорт. Освен реки има и кални блата, тъй като между голяма част от новите хотели няма улици. Има само кал и мръсотия. Тази „екстра" също си е чисто балканска. Впрочем да не обиждаме останалите държави в нашия регион. Те като че ли нямат точно такива проблеми. Това е и причината все повече туристи да предпочитат курортите им пред нашите.
Дори и българите вече бягат възможно най-далеч от родното Черноморие и остават милиони в съседни държави - най-вече в Турция и Гърция. Малко останаха мазохистите, които плащат хиляди, за да слушат до ранни зори чалга или хаус в курорт, който създава усещане за софийски квартал. Не е ясно и докога у нас ще идват социално слаби европейци. Току-виж се насочили към други евтини дестинации. Там поне токът няма да спира, винаги ще има вода и обслужващият персонал ще знае поне един западен език.
Всичко, изброено по-горе, се вижда с просто око. Трябва само да постоите няколко дни в Слънчев бряг. Това е и причината дори за по 1 евро трудно да се намират купувачи на тези бетонни паметници на глупостта. Справка в агенции за продажба на имоти показва, че хотелите се продават дори и с подписани договори с туроператори. И пак никой не ги иска!
Ясно е, че отсега нататък само можем да си мечтаем Слънчев бряг да бъде като Палма де Майорка в най-тъмния период на испанския курорт. Сравнението е нелепо. Слънчев бряг е обречен. Единственото, на което можем да се надяваме, е това да не се случи и с райските най-южни точки на България. Уви, май вече е късно за молитви. Дивият къмпинг „Корал" ще става луксозен курорт с 2500 апартамента, село Лозенец има амбиции да се превърне в огромен квартал, Синеморец вече сивее от десетки постройки, крупни инвеститори са хвърлили око и на Резово… Тъжно и нелепо!
Брой: 3355, Четвъртък, 16 Октомври 2008