CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Концесионери измислиха нова такса, за да пестят вода

Левче за душ на плажа

Къпането в Бяла излиза двойно по-скъпо, отколкото в морската столица

Сянката на плажа върви от 3 до 30 лева

ФОТО КРАСИМИР СВРАКОВ

Ако августовското слънце не успее да ви изпържи, търговците на плажа със сигурност ще ви свалят кожата. В пика на сезона морският рекет е в разгара си. Последният удар по джоба на летовниците е такса "душ". По левче брои всеки, който иска да се изплакне на плажа в Бяла, установи "Стандарт". Толкова искат и за ползване на тоалетната. В сравнение с малкия курорт тарифите в морската столица са направо символични. В района на варненската водната пързалка таксата за душ и за WC е само 50 стотинки.
"Такова чудо не бяхме виждали. Как е възможно да искат пари за едно къпане?!", недоумяват наши и чужди туристи.
Оказва се, че таксата е наложена, за да се пести водата. "Летовници и местни ползват душовете за основно къпане със сапунисване, а не просто да се изплакнат. Някои дори се депилират и перат", недоволстват от фирмите, които стопанисват брега.
Засега най-евтините чадъри по морето са на централния плаж във Варна - 3 лева. Шезлонгът струва 4 лв. На луксозния южен плаж комплектът чадър с два шезлонга и шалтета излиза десетачка. Сянката в Златните излиза колкото нощувка със закуска в 3-звезден хотел, алармираха в средата на сезона от Туристическата камара. Според браншовиците цената на два шезлонга и чадър е 30 лв., докато в конкурентните гръцки и турски курорти плажната услуга е безплатна. Шатрите сред палмовата горичка на Rappongi струват 50 лв. На плажа на Кабакум е 30 лв. На половин цена е в бившата царската резиденция "Евксиноград".
Срещу 60 лева може да се излежавате във ВИП зоната на плажа в Лозенец. В сумата влиза ползването на две масички, два шезлонга и чадъри.
На южния плаж в Китен ползването на шезлонг и чадър струва 15 лева. Между 5 и 6 лева е сянката на централния плаж в Созопол. В следобедните часове пари може и да ви вземат по преценка на концесионера.
Същите екстри са 7 лв. на Южния плаж в Несебър, а в Слънчев бряг тръгват от 20 лева нагоре. Повечето туристи там обаче предпочитат да се излежават край басейните на хотелите.
Концесионери масово се оплакват, че няма да могат да изкарат парите си за наем, тъй като комплексите разглезили туристите с формулата ол инклузив, по която им се пада по един чадър и два шезлонга. Друг проблем създавали и туристическите агенции, които лъжели летовниците, че всичко им е безплатно.
Иначе по Южното Черноморие не искат пари за душ. Причината е, че на повечето плажове такава екстра липсва. Като екстра се считат съблекалните, които този сезон повечето концесионери поставиха.
Кръстина Маринова
Стела НИКОЛОВА

Inform,14.08.08